13 millió kiló húst és rengeteg sajtot dolgozott fel tavaly a bicskei húsüzem

15 évvel ezelőtt kezdte meg a termelést Fejér megye északi részén a SPAR bicskei húsüzeme. A gyárban ma már az évi 12 millió kilogramm bontott sertés- és 1,1 millió kilogramm bontott marhahús feldolgozásán kívül sajtszeleteléssel is foglalkoznak, valamint oktatási központot is működtetnek. A cég jelenleg 366 embernek ad munkát, akik 2018-ban a 2004-es indulási húsmennyiség 120-szorosát állították elő.

15 éves az áruházlánc saját húsüzeme, a Regnum Húsüzem és Oktatóközpont

„A 10.900 négyzetméteres húsüzem 2018-ban 36,4 milliárd nettó forgalmat könyvelt el. Tavaly 2274 szarvasmarhát és 477 ezer darab félsertést dolgoztak fel, ennek eredményeként 1,1 millió kilogramm bontott marhahús és 12 millió kilogramm bontott félsertés került az áruházainkba. Az üzemben a tálcás, védőgázas, valamint a vákuumcsomagolt friss tőkehúsok mellett tavaly 12,1 millió kilogramm saját márkás – S-Budget, SPAR, Regnum – felvágottat, sonkafélét, füstölt és füstölt-főtt húst, májast és kolbászféléket gyártottunk és 6,6 millió darab tálcás húst csomagoltunk. Ezen kívül 957 tonna darabolt és szeletelt sajtot készítettünk” – mondta Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs vezetője.

A Regnum húsüzem gyártósora Bicskén
A Regnum húsüzem gyártósora Bicskén

A Regnum Húsüzem 5700 négyzetméteren, a bicskei logisztikai központban kezdte meg működését 2004-ben. A SPAR az egyetlen kiskereskedelmi hálózat Magyarországon, amely saját húsüzemmel rendelkezik. Az üzemegység sertés- és marhahússal, illetve egyéb húskészítményekkel, valamint szeletelt sajtokkal látja el az ország összes SPAR és INTERSPAR áruházát. A húsüzem a hazai beszállítókat részesíti előnyben: például a félsertéseknél a beszerzési mennyiség mintegy 80 százaléka érkezik magyar gazdáktól és vállalkozásoktól.

13 millió kiló húst dolgoztak fel a bicskei húsüzemben tavaly
13 millió kiló húst dolgoztak fel a bicskei húsüzemben tavaly

8 milliárd forintos fejlesztés, 11 ezer négyzetméteres üzem

Az elmúlt 15 évben a vállalat több, mint 8 milliárd forintot fordított a húsüzemre. A fejlesztések közül kiemelkedik a 2015-ös év: 5 hónap alatt 1,7 milliárd forintos költséggel a vállalat csaknem megduplázta a húsüzem alapterületét, így azóta 10.900 négyzetméteren folyik a munka. Ettől kezdve az új szeletelő részleg mellett az üzem magas színvonalú szakoktatásnak is helyet biztosít: a Regnum Húsüzem és Oktatóközpont ad otthont a hentesek képzésének.

A húsüzem 2010-től az ISO 22000 minőségirányítási rendszer előírásai szerint működik. A húsüzem a fogyasztói igényekre reagálva 2014 novemberétől a sajtot tartalmazó termékeken kívül valamennyi húskészítménye laktóz-, glutén- és szójamentes.
Az üzem a 2004-es indulásakor 70 főnek adott munkát. A létszám folyamatos, évről-évre történő bővülésével 2018-ban már a kezdeti állománynál több, mint ötször annyian, 366-an dolgoztak. Az üzem a magyar beszállítói számát is növelte: a 2004-es 31-ről 43-ra.

A bicskei húsüzem jelenleg 366 munkatársat foglalkoztat
A bicskei húsüzem jelenleg 366 munkatársat foglalkoztat

A kiskereskedelmi láncok közül elsőként a SPAR kapta meg a Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy használatának jogát. A minősítés nem csupán arról biztosítja a vevőket, hogy kiváló minőségű terméket vásárolnak, hanem azt is garantálja, hogy a sertés Magyarországon született, kizárólag nem génkezelt gabonán nevelkedett, a húsa pedig meghatározott márványozottsággal, különleges ízzel és illatvilággal rendelkezik. Az üzemben sertés-, marha- és angus marhahúsok is készülnek, amelyeket előrecsomagolva, feldolgozottan a csemegepultban, és a húspultban is megtalálnak a vásárlók.

Ezek a magyarok kedvenc húsai

A húsüzemi választékból különösen a sertés- és marhahúsok kedveltek: angus marhából a steakhúsokat, borjúból a combot keresik leginkább. A tapasztalatok szerint a vevők egy alkalommal átlagosan sertéshúsból 1-1,5, marhából 0,6-1,2 kilogrammot vesznek meg. A felvágottak és egyéb húskészítmények közül a magas értékük miatt a legnagyobb forgalmat a szalámik és kolbászok adják, amit a főtt sonkák és virslik követnek. Ezekből – pultból vagy előre csomagoltan – esetenként 18-24 dekagrammot visznek haza a vásárlók, akik többnyire a hús- és csemegepultok frissáru-kínálatát részesítik előnyben. Azonban egyre nagyobb az érdeklődés az előre szeletelt és csomagolt, védőgázas és vákuumos termékek iránt is.

Úton a húskészítmények a bicskei húsüzem munkatársainak kezei alatt
Úton a húskészítmények a bicskei húsüzem munkatársainak kezei alatt

Hentesek gyakorolnak a Regnum oktatási bázison

A jövőben a vállalat a technológiai folyamatok optimalizálásán túl a húsüzem kiváló színvonalú alapanyagainak további biztosítása és bővítése érdekében építi – elsősorban hazai – partnerkapcsolatait. Ehhez szükséges a megfelelő számú és képzettségű munkaerő biztosítása is, amelyben a SPAR a Regnum oktatási bázisára támaszkodik. A húsüzem ugyanis szakmai műhelyként gyakorlati lehetőséget biztosít a húsipari termékgyártó tanulóknak a képzési idejük teljes 3 évére. A diákok a kilencedik évfolyamtól kezdve az üzem erre a célra létesített gyakorlati oktatótermében teljesítik a gyakorlati képzésüket. Sikeres szintvizsgájuk után pedig részt vesznek az üzem termelési folyamataiban, illetve a választott szakmájukkal kapcsolatos áruházi teendők elsajátításában.

Hentesek képzésével is foglalkozik a bicskei Regnum húsüzem: az oktatóközpontban élesben gyakorolhatnak a diákok
Hentesek képzésével is foglalkozik a bicskei Regnum húsüzem: az oktatóközpontban élesben gyakorolhatnak a diákok

Ebből a 2017-es videóból kiderül, milyen utat járnak be a termékek Bicskéről a húspultig:

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Az összes magyarnak elég lenne az a tészta, amit Gyermelyen gyártanak

Hatalmas beruházási programot hajt végre az ország legnagyobb tésztagyára: a Gyermelyi Zrt. új üzemet indít. Ezzel Gyermelyen megduplázzák a kapacitást, amely így már akkora, mint Magyarország teljes évi fogyasztása.

1 | 2018. szeptember 27.
Az állampusztai börtönből is érkezik a bio alapanyag a lábatlani gluténmentes élelmiszerüzembe

A Magyar Termék Nonprofit Kft. szervezésében látogattunk el az Omega Bázis Kft. lábatlani telepére. Az Aby’s gluténmentes és bio termékeket előállító vállalatnál nézhettünk bele a termelésbe. Tarts velünk te is!

0 | 2018. október 01.
Forró téma: sós desszertek a meleg napokra

Mi az, ami mindenkinek tetszik, modern és egészséges, emellett nem jelent veszélyt az alakunkra? Többen a pulykahúsra szavaznak, mert a pulyka az egyik legegészségesebb fehérjeforrás, zsírszegény és sokoldalúan felhasználható.

0 | 2018. augusztus 02.

Kiemelt hirdetések

2020. január 26. | János | Magyarpolány
Szép,megkímélt állapotban eladó!100 literes,rozsdamentes leeresztőcsappal ellátott.Szállításában tudok segíteni!...
220 000 Ft
2020. január 26. | János | Magyarpolány
Szép állapotban eladó.Megkímélt ,helyszínen kipróbálható,hibakód mentes állapot.220V-rol üzemel,2 magnetron fejes,2 kw a teljesítménye.3 teljesít...
95 000 Ft
2020. január 26. | János | Magyarpolány
újszerű állapotban,hibátlan működéssel eladóak.Szállításban, tudok segíteni...
175 000 Ft
2020. január 26. | János | Magyarpolány
Tökéletesen üzemel,helyszínen kipróbálható,szakemberrel átvizsgáltatható.Színes kijelzős,modern technológiát képvisel.380V-ról üzemel,6xgn1/1 e...
300 000 Ft
2020. január 26. | János | Magyarpolány
Szép,megkímélt állapotban eladó,tökéletesen üzemel,380V-os.Saját kazánnal rendelkezik,vizhálóatra csatlakoztatható.Maghőméro vel krisztálykijelz...
180 000 Ft
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10