15 ezer helyett 50 liter víz kell 1 kilogramm marhahús előállításához

Több valótlan állítás terjed a köztudatban a húsmarhatenyésztést és a marhahúsfogyasztást illetően. Ezek közül többek között az sem igaz, hogy 15 ezer liter vízre van szükség 1 kilogramm marhahús előállításához, és az sem bizonyítható minden kétséget kizáróan, hogy a vöröshúsfogyasztás növeli a rákos betegségek kialakulásának kockázatát. Sőt, a hús az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, ezért fogyasztása egyértelműen indokolt.

A „European Livestock Voice Meatthefacts" néven indított kampányának megállapításaiból néhány, a húsmarhatenyésztést és a marhahúsfogyasztást övező valótlanságot szedtünk össze. 

A húsmarhatartás és a húsfogyasztás körül is számos álhír és téves információ terjed, ezeket helyesbíti a #Meatthefacts kampány
A húsmarhatartás és a húsfogyasztás körül is számos álhír és téves információ terjed, ezeket helyesbíti a #Meatthefacts kampány

Sok helyen jelent már meg, hogy 1 kilogramm marhahús előállításához 15 ezer liter víz szükséges. Az ezt kijelentő tanulmány azonban a marhatenyésztés „vízlábnyomába” a csapadékot is beleszámította. Ezzel pedig rendkívül torz képet adott a valódi vízszükségletről. A francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet (INRA) vizsgálatai alapján 1 kilogramm marhahús termelése valójában 50 liter, felszíni vagy felszín alatti forrásból biztosított vizet igényel. 

Az az állítás is hamis, ami szerint az állattenyésztés a Föld édesvíz-készletének harmadát használja fel. Ez a kampányban idézett kutatások alapján legfeljebb 8 százalékra tehető. A közvélemény számára kevésbé ismert, hogy a szarvasmarhák tartására szolgáló legelők amellett, hogy hozzájárulnak a tájkép megőrzéséhez és a biológiai sokféleség fenntartásához, meghatározó szerepet töltenek be a légkör szén-dioxid-tartalmának megkötésében is.

A szarvasmarhatartás vízfelhasználásával kapcsolatban is több téves vélemény terjedt el
A szarvasmarhatartás vízfelhasználásával kapcsolatban is több téves vélemény terjedt el

A húsfogyasztás emberi egészségre gyakorolt hatásáról is különböznek a vélemények. A témában számos megtévesztő hír látott napvilágot. Teljes bizonyossággal nem jelenthető ki például, hogy a vörös húsok fogyasztása rákkeltő hatású lenne. Egy, az Egyesült Királyságban végzett vizsgálat hasonló arányban állapított meg vastagbélrákot a vegetáriánusok és a húst fogyasztók között. 

A hús több millió éve központi eleme az ember étrendjének, szervezetünk ennek megfelelően fejlődött ki. Tudományos bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a hús és a hústermékek nélkülözhetetlen tápanyagokat, nagy biológiai értékű fehérjéket, esszenciális aminosavakat és vitaminokat tartalmaznak. Utóbbiak közül kiemelkedő jelentősége van a B12-vitaminnak, amely egy algafajon kívül kizárólag állati eredetű élelmiszerekben található meg. Ez a vitamin kulcsszerepet játszik a vérképzésben és az idegrendszer működtetésében. Hiánya vérszegénység, érrendszeri és idegrendszeri problémák (pl. demencia) kialakulásához vezethet. Egy adag (100) gramm vörös hús a napi ajánlott B5- és B6-vitamin-bevitel negyedét, a B12-vitamin esetében pedig kétharmadát biztosítja. Az olyan – húsokban megtalálható – ásványi anyagok pedig, mint a vas, csökkentik a fáradtságot. 

Fontos, hogy minden élelmiszer túlzott mértékű fogyasztása különböző kockázatokat rejt magában. A kiegyensúlyozott étrend az egészséges életmód egyik legfontosabb eleme, és ennek a mértékletes vöröshúsfogyasztás is része.

Európai szakmai és érdekvédelmi szervezetek indítottak kampányt az állattenyésztést és az állatitermék-előállítást övező tévhitek eloszlatása érdekében. A #Meatthefacts nevű programhoz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is csatlakozott, mert kiemelt feladatának tekinti a fogyasztók hiteles tájékoztatását, az agráriumban tevékenykedők megbecsültségének helyreállítását.

A húsmarhatenyésztést övező tévhitekről Süle Katalinnal, a NAK  általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnökével, a kiscsehi Cinke Úti Charolais Törzstenyészet tulajdonosával készült egy rövid videó:

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

13 millió kiló húst és rengeteg sajtot dolgozott fel tavaly a bicskei húsüzem

A gyárban ma már az évi 12 millió kilogramm bontott sertés- és 1,1 millió kilogramm bontott marhahús feldolgozásán kívül sajtszeleteléssel is foglalkoznak, valamint oktatási központot is működtetnek.

3 | 2019. március 12.
Még a Gyulahús üzemében sem lehet kolbászból a kerítés

Megmenekült és tavaly 150 éves fennállását ünnepelhette a húsipar Gyulán. 2012-ben csődbe jutott, de a város és az állam összefogásával megmentették a gyulai kolbászt és a többi helyben készített terméket, ahogy több száz dolgozó munkahelyét is.

4 | 2019. január 17.

Kiemelt hirdetések

2020. január 26. | János | Magyarpolány
Szép,megkímélt állapotban eladó!100 literes,rozsdamentes leeresztőcsappal ellátott.Szállításában tudok segíteni!...
220 000 Ft
2020. január 26. | János | Magyarpolány
Szép állapotban eladó.Megkímélt ,helyszínen kipróbálható,hibakód mentes állapot.220V-rol üzemel,2 magnetron fejes,2 kw a teljesítménye.3 teljesít...
95 000 Ft
2020. január 26. | János | Magyarpolány
újszerű állapotban,hibátlan működéssel eladóak.Szállításban, tudok segíteni...
175 000 Ft
2020. január 26. | János | Magyarpolány
Tökéletesen üzemel,helyszínen kipróbálható,szakemberrel átvizsgáltatható.Színes kijelzős,modern technológiát képvisel.380V-ról üzemel,6xgn1/1 e...
300 000 Ft
2020. január 26. | János | Magyarpolány
Szép,megkímélt állapotban eladó,tökéletesen üzemel,380V-os.Saját kazánnal rendelkezik,vizhálóatra csatlakoztatható.Maghőméro vel krisztálykijelz...
180 000 Ft
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10