A Balaton Sound fesztiválon pörgették a meggyfogyasztást

"Ez most nagyon meggy!” szlogennel indított meggyfogyasztást ösztönző kampányt az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum. Ezt a múlt hétvégén Zamárdiban, a Balaton Sound fesztiválon tartott sajtótájékoztatón jelentették be.

A fogyasztásnövelő kampány kitelepült a Balaton Soundra: a Zamárdiban fesztiválozók megkóstolhatták az idei meggyet:
A Zamárdiban fesztiválozók megkóstolhatták az idei meggyet a fogyasztásnövelő kampány kitelepült a Balaton Soundra

A meggyet nagy mennyiségben termesztik Magyarországon: a világ összes meggytermésének harmadát az Európai Unió adja. Ennek közel 80 százalékát Lengyelország, Magyarország és Németország termeli. Magyarország az Európai Unió egyik meghatározó meggytermelője, Lengyelország után a második helyen áll. A hazánkban megtermelt meggy minősége nagyon jó, ezért keresett külpiaci termék. A hazai meggy jelentős részét, körülbelül 80 százalékát exportra szállítják – hangzott el a rendezvényen.

Gyönyörű meggy került a kóstoltató tálkákba a Balaton Sound fesztiválon
Gyönyörű meggy került a kóstoltató tálkákba a Balaton Sound fesztiválon

A nyári meggykampány elsősorban a fiatal célközönségre összpontosít. Ezért is adott otthont a promóció nyitó eseményének a Balaton Sound. Az Agrármarketing Centrum már évek óta jelen van fesztiválokon különböző kampányokkal, kóstoltatásokkal. Így érik el a tudatos vásárlásra legfogékonyabb fiatal korosztályt. A nyári meggykampány elsődleges célja, hogy ösztönözzék a meggy a fogyasztását – mondta el Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára. Hozzátette: A szaktárca célja, hogy a gyümölcs belföldi fogyasztását ösztönözzék, ami az ágazat helyzetét is erősítené. 

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára (balra) és Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője a magyar meggy fogyasztásának növelését segítő kampány sajtótájékoztatóján, Zamárdiban
Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára (balra) és Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője a magyar meggy fogyasztásának növelését segítő kampány sajtótájékoztatóján, Zamárdiban

A meggy kiváló vitaminforrás és hűsítő, egészséges csemege a nyári melegben.

Számos érv szól a meggyfogyasztás mellett: a gyümölcs többek között 17 típusú antioxidánst tartalmaz, kiváló vértisztító, kálium és kalcium tartalma kedvezően hat a szív- és érrendszeri elégtelenségre, gyulladáscsökkentő és jelentős B-vitamin forrás is egyben.

A kampányról Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője elmondta: a Balaton Sound-on két napig, július 5-én és 6-án 16 és 20 óra között kóstoltatták a meggyet, a fesztivál Gold Beach területén található, The Club színpaddal szemközti területen. Ezen kívül a budapesti Allee bevásárlóközpontban összesen 5 alkalommal, 2019. július 8 és 12 között, naponta 15 és 19 óra között kóstolhatnak friss hazai meggyet az arra járók. 

Így népszerűsítették és kínálták a magyar meggyet a Balaton Soundon

Így népszerűsítették a magyar meggyet a Balaton Soundon

Alaposan visszaesik a meggytermés a tavalyihoz képest

Arról pedig a Magro.hu számolt be, hogy a tavalyinál jóval gyengébb meggytermés várható Magyarországon. A tavalyi, közel 85 ezer tonna mennyiségnél mintegy 30 százalékkal lehet kevesebb az idén. A jelenleg termőkorú ültetvények többségén akár 40 százalékkal is kevesebb lesz a termés, mint tavaly. Az országos termésben ebből valamennyit kompenzálni fog az elmúlt 3-6 évben telepített, a termőre fordulás időszakában lévő ültetvények felfutó hozama. 

Az ingyenes meggyfalatkák Zamárdiban

Az ingyenes meggyfalatkák Zamárdiban

Így alakul meggyfajtánként a termés

Az egyes fajtákat külön nézve változó, de közepes, vagy jó a termés a hazai termőfelület 28-30%-át adó, korai érésű Érdi bőtermőnél, elfogadható vagy jó a cigánymeggyeknél és az Oblacsinszkánál (együtt a hazai termőfelület 12-14%-a). Ám visszafogottabb a késői érésű főfajtáknál (együttesen a termőterület 55-60%-a): csak közepes vagy gyenge közepes a Kántorjánosi, Újfehértói fürtös és Petri fajtánál, valamint nagyon gyenge a Debreceni bőtermő esetében – írják.

 

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

A városi kiülős helyek előnyei és hátrányai

A jó idő beköszöntével kinyithatnak a teraszok, amelyek lehetővé teszik, hogy a vendéglátóhelyek előtt napfürdőzve fogyasszuk el a finom ebédünket vagy az ebéd utáni kávét. A teraszoknak nagy hagyománya van például Budapesten, ahol a Liszt Ferenc téren egymásba érnek a hatalmas napernyőkkel fedett, ugyanakkor a legkülönfélébb hangulatot árasztó éttermi és kávézói teraszok.

0 | 2018. május 09.
Újabb két magyar étterem kapott Michelin-csillagot

A Michelin Kalauz ellenőrei a Standnak és Babelnek is megszavaztak egy-egy csillagot, amit a legjobb éttermeknek osztanak ki.

1 | 2019. március 29.
Izgalmas párosítások az ételekhez: fűszerek a cukrászatban

A fűszerek íz- és illatjegyei alapvetően meghatározzák viszonyunkat az adott étellel kapcsolatban, ezek harmonikus használata épp oly fontos a cukrászatban, mint a főzésben. Számtalan fűszer, ezek kombinációja segíthet abban, hogy igazán finom és kiemelkedő desszertet alkothassunk, kezdve a tipikusan „édes” fűszerektől, egészen a hagyományosan sós ételekben használatos ízesítőkig.

0 | 2018. április 17.

Legfrissebb hirdetések

2019. november 17. | Terijaki Kft. | V. kerület
Eladó használt, jó állapotú, rendszeresen karbantartott, rozsdamentes turbochef gyorssütő. Gyors melegítésre használták. Eladás oka: új gyorssütő...
100 000 Ft
2019. november 17. | Huszár Anita | Recsk
GN1 lemztartó regál eladó 20 lemez tárplására alkalmas...
90 000 Ft
2019. november 17. | Gálné Tóth Tímea | Mezőkövesd
Kihasználatlanság miatt eladó.Kifogástalan állapotban led világítással....
180 000 Ft
2019. november 17. | DOMINOX HUNGARY KFT. /Jeremiás Árpád | Dunaharaszti
Amikor mindennek gyorsan el kell készülnie, olyan sütőre van szükség, amelyik többet tud finom ételek elkészítésénél.Az ORACLE sütővel minden gyo...
2 280 000 Ft
2019. november 17. | DOMINOX HUNGARY KFT. /Jeremiás Árpád | Dunaharaszti
Amikor mindennek gyorsan el kell készülnie, olyan sütőre van szükség, amelyik többet tud finom ételek elkészítésénél.Az ORACLE sütővel minden gyo...
2 280 000 Ft
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10