Biztató hírek a magyar bortermelés világából

A tavalyihoz hasonlóan körülbelül 2,8 hektoliter várható hektáronként - nyilatkozta Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium borászatért felelős miniszteri biztosa.

Negatív hatással volt a szőlőtermés mennyiségére az áprilisi fagykár, a jégverés és aszályos időszak. Ez még a következő év termésmennyiségét is befolyásolhatja.

2017-ben a kékszőlő is kiváló minőségű lett.

A 2017-es évjárat kimagasló lehet

Magyarországon évente nagyjából 2,5 - 3 millió hektoliter seprős újbor készül, ennek mennyisége az idei évben sem valószínű, hogy megnövekszik. Ellenben a minősége az utóbbi időszakok egyik legjobbja lehet.

Hogyan alakultak az idei szőlőárak?

-a magyar szőlőtermés átlagos felvásárlási ára körülbelül 98-100 forintra becsülhető

-a legmagasabb ár 127-től 140 forintig terjed, melyet a furmint kilójáért fizetnek a felvásárlók

- a mátrai borvidéken a pálinkakészítők akár 160 forinttól 200 forintig terjedő összeget is megfizetnek a szőlő kilójáért

- a legalacsonyabb áron idén az olaszrizlinget értékesítették, 72 forintért árulják a piacon

Hogyan zajlik idén a szüret a borvidékeken?

A hazai borvidékeken már megkezdődött a szüretelés időszaka. Ezt attól függően végzik a gazdák, hogy mely szőlő milyen időszakban szüretelhető le. Az eddigi tapasztalatok alapján, véleményük szerint a minőségi szőlőtermésnek köszönhetően a 2017-es rendkívül jó évjárat lesz.

Tokaji borvidék

A Tokaji borvidéken a szőlőtermés nagy százalékát már leszüretelték a termelők. Kiemelkedően sok, körülbelül háromszázezer mázsa szőlőtermésre számítanak. Szeptember végén megkezdődik a nagyszüret is, mivel az időjárásnak köszönhetően a furmintok és hárslevelűek korábban értek meg a megszokottnál. Ezekért a tokaji száraz és félédes borok alapanyagául szolgáló szőlőfélékért, minőségüktől függően 100-140 forintot fizetnek a termelők kilónként. Mindemellett megkezdődött az aszúsodás folyamata is. Tehát ha az időjárás is kegyes lesz, akkor remek minőségű aszútermésre számíthatunk 2017-ben Tokaj-Hegyalján. A borvidék legjelentősebb felvásárlója borszőlőből mintegy 62 ezer, aszúból pedig 100 mázsa felvásárlását tervezi. Itt olvashat a Tokaji borvidékről.

Balatoni borrégió

A kimagasló minőségű szőlőtermés miatt a 2017-es évjárat nagyszerűnek ígérkezik a Balatoni Borvidékeken is. Ez a meleg nyári és őszi időjárásnak köszönhető. A termés mennyisége sem csökkent a tavalyihoz képest, a termésátlag hektáronként 7 tonna. Sajnos a kifogástalan minőséget az árak nem tükrözik, a termelők ugyanis körülbelül 20 százalékkal magasabb áron értékesítenék szőlőjüket. Az olaszrizlinget a tavalyi árhoz hasonlóan, az illatos fajtákat kicsit magasabb áron tudják idén értékesíteni. Itt talál többet a balatoni borrégióról.

A villányi szőlőtermő-területen a portugieser vörösbort adó kékoportó szőlő nagy részét már leszüretelték. A termés kiválónak minősült, melynek mennyisége hektáronként 90 mázsára becsülhető. A villányi borvidékről itt olvashat.

Soproni Borvidék

A Soproni Borvidék is hasonlóan jó minőséget produkál a 2017-es évben. A mintegy 1600 hektáron ültetett szőlőnek háromnegyedét Sopron környékén termesztik. Előbb a fehérszőlő fajtákat, később a vörös fajtákat szüretelik. Bár a minőséggel nem voltak problémák, megállapítható, hogy a tavalyihoz képest kevesebb mennyiségű szőlőt szüreteltek. Ennek oka, hogy kevesebb növényt telepítettek, és az elöregedett szőlőtőkék kisebb mennyiségű termést hoztak. Emellett az sem igazán szerencsés, hogy igen alacsony áron kényszerülnek árulni: 100 forintért a adhatnak el egy kiló szőlőt. Erről a borvidékről itt talál többet: Soproni borvidék

Abban egyetértenek a termelők, hogy idén valószínűleg nem kell szürkerothadás-fertőzésre számítani. Azonban a sok csapadék okozhat még nehézségeket a hátralévő munkálatok során.

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Kilátástalan helyzetbe kerülhet a magyar sütőipar?

Az ágazat tartalékai lassan teljesen kimerülnek és a vállalkozások legtöbbje veszteséges befektetéssé válik. Eközben a piacot a gyengébb minőséget gyártó cégek rontják.

1 | 2017. október 14.
Tervek a munkaerőhiány megszüntetésére a turizmus és vendéglátásban

Ahogy arról már írtunk, nagyon komoly munkaerőhiányban szenved a vendéglátás.

4 | 2017. augusztus 16.
Környezettudatos vendéglátás, avagy hova kerül a maradék?

Sajnos Magyarországon is óriási problémát jelent a hulladék megfelelő kezelése és elhelyezése. A lerakók sokszor hamar megtelnek, és az illegálisan lerakott szemét is sok nehézséget okoz. A csapadék rengeteg káros anyagot mos be a talajba, ezzel pedig szennyezésnek teszi ki azt.

1 | 2017. október 01.

Legfrissebb hirdetések

2019. november 17. | Terijaki Kft. | V. kerület
Eladó használt, jó állapotú, rendszeresen karbantartott, rozsdamentes turbochef gyorssütő. Gyors melegítésre használták. Eladás oka: új gyorssütő...
100 000 Ft
2019. november 17. | Huszár Anita | Recsk
GN1 lemztartó regál eladó 20 lemez tárplására alkalmas...
90 000 Ft
2019. november 17. | Gálné Tóth Tímea | Mezőkövesd
Kihasználatlanság miatt eladó.Kifogástalan állapotban led világítással....
180 000 Ft
2019. november 17. | DOMINOX HUNGARY KFT. /Jeremiás Árpád | Dunaharaszti
Amikor mindennek gyorsan el kell készülnie, olyan sütőre van szükség, amelyik többet tud finom ételek elkészítésénél.Az ORACLE sütővel minden gyo...
2 280 000 Ft
2019. november 17. | DOMINOX HUNGARY KFT. /Jeremiás Árpád | Dunaharaszti
Amikor mindennek gyorsan el kell készülnie, olyan sütőre van szükség, amelyik többet tud finom ételek elkészítésénél.Az ORACLE sütővel minden gyo...
2 280 000 Ft
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10