Magyarországé a világ legdrágább bora: 11 millió forintba kerül a másfél literes palack

Március 9-én részletes cikkben írt arról a Fortune magazin, hogy miért olyan drága a tokaji bor, különösen pedig a tokaji eszencia. Egy palack Royal Tokaji Esszencia 2008 másfél literes palackban ugyanis jelenleg 40 ezer dollárba, azaz 11 millió forintba kerül. Ezzel ez a világ legdrágább bora. Ráadásul kifejezetten ritka, mert mindössze 18 palackkal készült belőle.

A Fortune amerikai székhelyű nemzetközi üzleti magazin cikke megírta, hogy minden egyes szőlőszemet kézzel kell leszedni, ettől lesz a tokaji eszencia az egyik legnagyobb kézimunkaigényű bor a világon. Az első 11 milliós Royal Tokaji Essencia palackot már el is adták, Sanghajban rendelte meg egy vásárló.

Ez Royal Tokaji Essencia palack 11 millió forintba kerül, és 18 darab van belőle az egész világon
Ez Royal Tokaji Essencia palack 11 millió forintba kerül, és 18 darab van belőle az egész világon

Megkerestük a mádi székhelyű Royal Tokaji Borászati Zrt. képviselőit, hogy válaszoljanak a Gasztroapró blog kérdéseire. 

Melyik dűlőkről kerülnek le az Essencia bogyói? 

Az aszúszemek főképp a Royal Tokaji I. osztályú dűlőiből, illetve a borvidék kiváló dűlőinek terméséből válogattuk ki.

Hány liter bort készítenek évente?

Évente mintegy 400-450 ezer palackot készítünk.

Mi a legnehezebb az aszúk készítésénél?

Az erjesztés folyamata, ami állandó odafigyelést igényel.

Hogyan befolyásolja a termesztéstechnológiát a klímaváltozás?

Folyamatosan odafigyelünk a klímaváltozás okozta változásokra és bízunk benne, hogy a megfelelő válaszokat tudjuk adni azokra. A termesztéstechnológiában például a lombfal vastagságával és magasságával, a hónaljazással, később pedig esetleg az öntözéssel tudunk válaszolni az egyre melegebb időjárás hatásainak kiküszöbölésére.

Milyen volt a tavalyi szüret?

A Royal Tokaji Borászati Zrt. szempontjából a tavalyi szüret kimagasló minőséget hozott mind a száraz borok, mind pedig az aszúborok tekintetében.

Mi okozta eddig a legnagyobb kihívást a 2019-es szezonban?

Hála Istennek a 2019-es év eddig még nem hozott megoldhatatlan feladatot számunkra. Reméljük nem is fog, egyelőre minden a terveink szerint alakul.

Az aszú, a tokaji bor koronája
 

A Tokaji borvidék legédesebb borai a botrítiszes rothadásnak köszönhetik különlegességüket. Ennek történetét a környék egyik legjelentősebb bortermelő települése, Mád honlapja így írja le: a régi feljegyzések szerint az aszúbor készítését a 17. században Szepsi Laczkó Máté, Lorántffy Zsuzsanna udvari papja, majd később bényei (Erdőbénye) prédikátor fedezte fel, aki a fejedelemasszony újhelyi (Sátoraljaújhely) Oremus szőlőjének terméséből készítette az első nektárt, s azzal mint húsvéti borral, lepte meg az úrnőt. E történeti adat hitelességét Kazinczy Ferenc feljegyzése erősíti meg, aki Kazinczy Pétert, a fejedelemasszony jószágigazgatóját nevezte meg az említett följegyzésben a történelmi adat forrásául - írják.

Aszúsodó szőlőfürt a Tokaji borvidék egyik dűlőjén
Aszúsodó szőlőfürt a Tokaji borvidék egyik dűlőjén

 
Zelenák István, Tokaj történésze azonban rátalált egy iratra, amely bizonyítja, hogy már jóval Szepsi Laczkó Máté előtt is ismerték az aszú készítésének menetét. Garai Máté 1571-ben halt meg, és örökösödési levelében említést tesz több hordónyi „Asszú Szőlő Bor”-ról. Így az eddigi források szerint feltehető, hogy a Garaiak készítették az első ismert aszú bort.

Az aszú létrejöttéért egy gomba felelős 

A Botrytis cinerea tulajdonképpen egy gomba, amely sok különféle növényt támadhat meg. Gazdasági hasznak mégis leginkább a szőlőnél van. Ennek oka, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy a gomba mikor keríti be a fürtöt, ettől függően lehet ugyanis káros vagy hasznos - írja a Vinoport Borlexikona.

Szőlőbetegség és az aszúbor forrása egyben

A nedves, esős időben az éretlen gyümölcsre telepedő botritiszt szürkepenésznek vagy szürkerothadásnak hívják, és ahogy az elnevezése is mutatja, egyértelműen káros.

Kórképe, hogy a virágfakadáskor a virág kocsánya, és maga a virág is elhalhat, a bogyók pedig folyamatos veszélynek vannak kitéve, míg el nem érik a 12,4-es mustfokot, illetve a 25 fokos hőmérsékletet. A nagyon magas páratartalom is komoly odafigyelésre készteti a szőlészeket, mert ez ideális a gomba szaporodásához. Ha bekövetkezik a károsodás, a bogyók lehullanak. A gomba a fiatal, zöld bogyókba azok lenticelláin keresztül hatol be, de egy-egy seb is megfelelő talaja lehet a fertőzésnek. A bogyókon megjelenik egy szürke, konídiumokat tartalmazó réteg.

Védekezés: Mivel a botritisz képes élő és már elhalt bogyókon is áttelelni, majd könnyen a széllel terjedni, a szellősen telepített tőkéken kevésbé terjed a fertőzés. Kontakt, lokálszisztematius és szisztematikus hatóanyagú védőszerekkel lehet védekezni ellene.

A Royal Tokaji szőlészete madártávlatból
A Royal Tokaji szőlészete madártávlatból

Hozzáadott érték a szőlőben

Viszont ha a váltakozó őszi esős és száraz időnek köszönhetően a gomba az érett fürtre telepedik rá, kialakul a nemes rothadás, aminek az aszút és a szamorodnit köszönhetjük.

A nemes rothadás nem kizárólag Tokajban jöhet létre, hanem más borvidékeken is. Fontos ugyanakkor, hogy a Tokaji borvidék domborzatának és az azt átszelő Bodrognak köszönhetően itt az átlagosnál sokkal gyakrabban és nagyobb arányban fordul elő a jelenség. Két ország híres még a botritisz munkájának köszönhető édes borairól: Franciaország, ahol a nemes penészt pourriture noble-nek, és Németország, ahol Edelfäule-nek hívják - írja a Borlexikon.

Szüret a Tokaji borvidék szőlőiben felülnézetből
Szüret a Tokaji borvidék szőlőiben felülnézetből

A szőlőbogyókat az aszúsodásnak megfelelő időben átszövő gomba kétféleképpen is átalakítja a gyümölcsöt. Egyrészt elősegíti a víz elpárologtatását, így koncentrálja többek között a bent maradó cukor- és savtartalmat. Másrészt aromatikailag is alakítja a végeredményt.

A botritisz nem egységesen támadja meg a fürtöket, annak mértéke az időjárástól és a szőlőfajta héjának vastagságától függ. Ennek a jelenségnek köszönhető, hogy bárhol készítsenek ilyen édes bort a világon, a gondos termelők többkörös szüretet alkalmaznak, hogy minden alkalommal csak azokat a fürtöket szedjék le, amelyeket a nemes gomba már kellően befed.

Az aszúsodás folyamata, a végén az aszúszem
Az aszúsodás folyamata, a végén az aszúszem

Tokaj a fent említett francia és német édes boros borvidékekkel szemben azért különleges, mert itt a kontinentális klíma hatására szárazak a botritizálódott, azaz aszúsodott szemek. Ezáltal jelentős munka árán megvalósítható, hogy késő ősszel ne fürtöket, hanem bogyókat szüreteljenek. Az aszú készítésekor szükség van egy erjedő must vagy bor közegére ahhoz, hogy beindulhasson a lassú erjedés. A fermentációt gátolja a must magas cukortartalma, és maga a botritisz is. Ezért van az, hogy az aszúk jellemzően alacsony vagy legfeljebb közepes alkoholtartalmúak. Az aszú esetében a kiválogatott aszúsodott szemekből készül a végső bor, addig a szamorodninál részben fertőzött, egész fürtök kerülnek préselésre, így a botritisz mértékétől függően beszélhetünk aszúmértékű édességről, de akár száraz szamorodniról is.

Kristálykanál és a Royal Tokaji Essencia
Kristálykanál és a Royal Tokaji Essencia

Az eszencia attól különbözik a többi Tokaji Aszútól, hogy teljes egészében aszúszemek levéből készül, nincs alapbor, ami csökkentené a végső bor édességét. A magas cukorfok nagyon hosszú fermentálást igényel, így akár 8 évig is eltart a folyamat, míg végül mindössze 2-4 százalék alkohol lesz az eszenciában. Nem is mindegyik évjáratú szőlő minősége alkalmas az eszencia elkészítésére. A folyadék annyira gazdag és szirupos jellegű, hogy poharak helyett jellemzően kis adagokban, kristálykanalakban fogyasztják.

Kristálykanálban a Royal Tokaji Essencia
Kristálykanálban a Royal Tokaji Essencia

Amikor XIV. Lajos megkóstolta tokaji bort, a „le vin des rois et le roi des vins” elnevezéssel illette, ami latinul vált ismertté: „vinum regum, rex vinorum” (ejtése: vínum régum, réx vinórum), azaz a „királyok bora, borok királya”.

A Betsek-dűlő Mádon
A Betsek-dűlő Mádon


Tokaj a legnevezetesebb, világszerte ismert magyar borvidék.

Magyarország északkeleti részén, a Zempléni-hegység déli, délkeleti lábainál található, melynek területe 6202 hektár. Az UNESCO Világörökség Bizottsága 2002-ben vette fel a világörökségi listára Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj néven. Bár a szőlészetnek és borászatnak évezredes hagyományai vannak a térségben, világhíre azonban csak 17. században emelkedett, amikor a kései szüret és borkészítési eljárás eredményeként híressé vált a borvidék rangos borkülönlegessége, a tokaji aszú, amely 8-10 éves korában éri el palackképességét.

A Royal Tokaji Borászati Zrt. mádi központja
A Royal Tokaji Borászati Zrt. mádi központja

A Tokaji borvidék vagy Tokaj-hegyaljai borvidék a világ első zárt borvidéke 1737 óta. A zártság azt jelenti, hogy ide más területről származó szőlőt,mustot, bort - palackozott borok kivételével - nem szabad behozni. Ezzel a borvidék borai, borkülönlegességei fokozott védelmet kapnak. A borvidék jelképe és egyik központja Tokaj városa, amely több évszázados borászati hagyomány, különleges építészeti örökség és helyi hagyományok őrzője.

A Royal Tokaji Essencia elegáns üvege
A Royal Tokaji Essencia elegáns üvege

Valamennyi kép forrása a Royal Tokaji Borászati Zrt., amelyeket ezúton is köszönünk nekik.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Biztató hírek a magyar bortermelés világából

Bár a mennyisége nem változik, a 2017-es bortermés minősége sokkal jobb lesz a tavalyinál.

0 | 2017. november 03.
Újabb tizenötös tarolás: az aranynál is jobb lett a golden alma a Gyulai Pálinkafesztiválon

Újra országos versenyen aratott a magánfőző: mind a 15 tételével érmet nyert a Gyulai Pálinkafesztiválon a váci Szeghő Zsolt. A legutóbbi, ongai sikereihez hasonlóan ezúttal is interjút adott a Gasztroapró blognak.

0 | 2018. július 23.
32 borászhölgy tart kóstolót nőnapon

32 borásznő több mint 100 borát ismerhetik meg a látogatók a nemzetközi nőnap alkalmából "Gyengébb? Nem!" címmel meghirdetett borkóstolón március 8-án, pénteken a Sofitel Budapest Chain Bridge hotelben.

0 | 2019. március 05.

Kiemelt hirdetések

2020. január 26. | János | Magyarpolány
Szép,megkímélt állapotban eladó!100 literes,rozsdamentes leeresztőcsappal ellátott.Szállításában tudok segíteni!...
220 000 Ft
2020. január 26. | János | Magyarpolány
Szép állapotban eladó.Megkímélt ,helyszínen kipróbálható,hibakód mentes állapot.220V-rol üzemel,2 magnetron fejes,2 kw a teljesítménye.3 teljesít...
95 000 Ft
2020. január 26. | János | Magyarpolány
újszerű állapotban,hibátlan működéssel eladóak.Szállításban, tudok segíteni...
175 000 Ft
2020. január 26. | János | Magyarpolány
Tökéletesen üzemel,helyszínen kipróbálható,szakemberrel átvizsgáltatható.Színes kijelzős,modern technológiát képvisel.380V-ról üzemel,6xgn1/1 e...
300 000 Ft
2020. január 26. | János | Magyarpolány
Szép,megkímélt állapotban eladó,tökéletesen üzemel,380V-os.Saját kazánnal rendelkezik,vizhálóatra csatlakoztatható.Maghőméro vel krisztálykijelz...
180 000 Ft
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10