Ne spájzolj! - az élelmiszerhalmozás ellen lép fel a NAK

Magyarország agrár-élelmiszeripari ország, komoly exportőr. Hazánk önellátottsága mintegy 120 százalékos az alapvető élelmiszerekből. A mostani veszélyhelyzetben különös jelentősége van ennek: a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar folyamatosan képes biztosítani a lakosság számára az élelmiszereket - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Magyarország önellátó élelmiszerből, jelentős élelmiszer-exportőr és az ország termelési potenciálja akár 150 százalékra is növelhető. Az élelmiszeripar a harmadik legnagyobb feldolgozóipari ágazat, az 5400 aktívan működő hazai élelmiszer-vállalkozás közvetlenül mintegy 100 ezer embert foglalkoztat. Az ágazat a magyar mezőgazdaság által megtermelt alapanyagok 65 százaéálát dolgozza fel minőségi élelmiszerekké.

Magyarország legfontosabb exporttermékei
  • a gabonafélék,
  • a takarmányok,
  • a hús és
  • a húskészítmények.
     

Az ország 2018-ban egyebek közt 2,4 millió tonna búzát, 2,6 millió tonna kukoricát, 200 ezer tonna lisztet, 600 ezer tonna növényolajat, 110 ezer tonna fagyasztott zöldséget, 130 ezer tonna élő állatot, 860 ezer tonna állati takarmányt, állati eledelt, 220 ezer tonna baromfi- és 130 ezer tonna sertéshúst továbbá 440 ezer tonna tejet és tejterméket exportált. A NAK szerint végső esetben ezen áruk itthon tartása további hazai értékesítés lehetőségét hordozza.

Magyarország élelmiszer-termelésénél mindig elsődleges szempont a belső piac ellátása. Csak ezt követően történik meg a felesleg exportja. A hazai kiskereskedelmet tekintve pedig elmondható: a boltok polcain évek óta az élelmiszerek mintegy háromnegyede hazai áru - áll a cikkben.

Ne spájzolj - felhívást tett közzé az élelmiszerhalmozás ellen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Ne spájzolj - felhívást tett közzé az élelmiszerhalmozás ellen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Felesleges a pánikvásárlás

Az üzletekben ideiglenesen tapasztalható hiány alapvetően abból adódik, hogy sokan „pánikvásárolnak”, és sokszorosát veszik a szokott mennyiségnek. Az elmúlt hetekhez hasonlóan látható, hogy a kiskereskedők a beszállítóikkal együttműködve mindent megtesznek annak érdekében, hogy kezelni tudják a megnövekedett keresletet. Előfordulhat viszont, hogy egy-egy rövidebb időszakban néhány áruházban egyes cikkek feltöltési üteme az árupótlás (rendelés a gyártótól, szállítás, rakodás) időigénye miatt a szokásosnál hosszabb lehet, és az üzletek raktárkapacitásai is végesek. Az áruházak ugyanakkor pótolni tudják a polcokról kifogyott élelmiszereket, mivel a gyártók a kereskedők rendeléseit folyamatosan teljesítik - írják.

A NAK szerint most még inkább időszerű, hogy a fogyasztók hazai termékeket vásároljanak. Az itthon megtermelt alapanyagok helyben vannak, gyorsan piacra tudnak kerülni, a feldolgozók még mindig rendelkeznek kihasználatlan kapacitásokkal, így – ha a hazai kereslet jobban megnövekedne – a termelők és a feldolgozók továbbra is képesek kiszolgálni a magyar fogyasztókat.
Megnyugtatásul szolgálhat az is, hogy a hazai élelmiszer-előállítás döntő hányadát adó üzemek nemzetgazdasági szempontból kritikus infrastruktúrának, úgynevezett létfontosságú rendszerelemeknek minősülnek, akárcsak az erőművek, az ivóvízellátást biztosító létesítmények vagy a gyógyszergyártó vállalatok. Mindez azt jelenti, hogy működésük fenntartását szükség esetén rendvédelmi, honvédelmi szervek is biztosíthatják - írja a Kamara cikke.
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Az összes magyarnak elég lenne az a tészta, amit Gyermelyen gyártanak

Hatalmas beruházási programot hajt végre az ország legnagyobb tésztagyára: a Gyermelyi Zrt. új üzemet indít. Ezzel Gyermelyen megduplázzák a kapacitást, amely így már akkora, mint Magyarország teljes évi fogyasztása.

1 | 2018. szeptember 27.
Ez történt a Sirha Budapest 2020 szakkiállításon

Véget ért a 2020-as Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítás. A két évvel ezelőttinél 12 százalékkal több látogató érkezett a szakkiállításra február 4-6. között.

4 | 2020. február 07.

Kiemelt hirdetések

2020. április 02. | Inox-Bázis Kft. | XXI. kerület
Minden mosogató rozsdamentes acélból készül.A rozsdamentes mosogatók zártszelvény vázból készülnek.Műanyag szintezhető lábakkal, állíthatóság...
52 500 Ft
2020. április 02. | Inox-Bázis Kft. | XXI. kerület
Rozsdamentes acélból készült szűrőkDézsa szűrő d=28 7 050 FtDézsa szűrő d=32 9 680 FtDézsa szűrő d=36 10 700 FtDézsa d=40 12 830 FtDézsa szűr..
7 050 Ft
 2020. április 02. | Inox-Bázis Kft. | XXI. kerület
Rozsdamentes csepegtető tálca.Mosogató medencére helyezhető.Csepegtető tálca 40×40 cm kisívű kislyukú 12 000 FtCsepegtető tálca 40×40 cm nagyívű...
12 000 Ft
 2020. április 02. | Inox-Bázis Kft. | XXI. kerület
Rozsdamentes.Indukciós fÅ‘zÅ‘lapon is használható.Húsok sütéséhez.BécsisütÅ‘ RM d=41x12 ÖztiBécsisütÅ‘ RM d=50x12Bécsi sütÅ‘ d=36x11cmBécsi sütÅ...
9 240 Ft
 2020. április 02. | Inox-Bázis Kft. | XXI. kerület
Asztali mérleg 40 kg-ig - 16 000 FtMérleg raktári 300 kg - 18 000 FtMérleg asztali 15 kg hitelesített LCD kijelz- 24 900 FtMérleg tornyos hitelesíthető ...
16 000 Ft
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10