Országos programot indítanak a gyermekvédelem és a vendéglátás összekötésére

Mosolyt fakaszt néven indul országos program a gyermekvédelem rendszerében lévő fiatalok és a vendéglátás összekötésére - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára Budapesten egy sajtótájékoztatón. Fülöp Attila elmondta, hogy a kezdeményezés során - amely egy miskolci vendéglátóhelyről indult ki és a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) Egyesület együttműködésével valósul meg - a gyerekek éttermekbe látogathatnak el, ahol megismerkedhetnek a gasztronómiával és a vendéglátással. A program hessteg jelet is kapott: ez a #Mosolytfakaszt.

A program azért fontos, mert a gyermekvédelem rendszerében lévő gyerekek traumákon mentek és mennek keresztül, amelyek feldolgozásához kapaszkodókra van szükségük, ez a program pedig mérföldköve lehet azok kiépítésének. A program feladata, hogy minél több ilyen kapaszkodót építsen, azonban ahhoz, hogy ezeknek a gyerekeknek a rendszerből való kikerülés után is rendezett életük legyen, közösségre és összefogásra van szükség - mondta az államtitkár.

A minőségi vendéglátást és a gyermekvédelmet kapcsolja össze az alulról szerveződő kezdeményezés
A minőségi vendéglátást és a gyermekvédelmet kapcsolja össze az alulról szerveződő kezdeményezés

Ruprecht László, a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) elnöke arról beszélt, hogy a program a gyerekek segítése mellett a vendéglátói szakma munkaerőhiányát is csökkentheti. Az egyesület ennek érdekében - a kezdeményezés kiterjesztése mellett - pártfogolja is azokat a gyerekeket, akik a szakma iránt érdeklődnek. Ennek keretében az éttermeknek egy-egy pártfogoltja lesz - tette hozzá.

A SVÉT célja, hogy létrejöjjön egy virtuális iskola. Ennek keretében a programba bekapcsolódó vendéglátóhelyek pártfogásukba vennének állami gondozásban élő gyerekeket, elérhető és biztos jövőképet nyújtva számukra. A Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárság, miután lehetőséget lát a Miskolcról indult #mosolytfakaszt programban, így a SVÉT-nek 3 millió forint támogatást nyújt a program országossá duzzasztásához.

Magas színvonalú gasztronómiát tanulhatnak a gyermekvédelemben részt vevő fiatalok
Magas színvonalú gasztronómiát tanulhatnak a gyermekvédelemben részt vevő fiatalok

Halász Norbert, a kezdeményező Zip's Brewhouse ügyvezetője elmondta, hogy a programot júliusban indították el, hogy hétről hétre gasztroélményt adjanak a gyermekotthonban élő fiataloknak, és ezzel segítsék az útkeresésüket és pályaválasztásukat. Mivel a gyermekvédelem rendszerében országosan 23 ezer gyermek van, a kezdeményezéssel szeretnének példát mutatni más ágazatoknak is - mondta.

A Zip’s Brewhouse még nyár közepén indította #mosolytfakaszt programját. Azóta minden héten kedden Borsod megyei gyermekotthonok lakóit fogadja az étterem, hogy egyrészt magas gasztronómiai élményt nyújtson a hátrányos helyzetű gyermekek számára, másrészt olyan életpályát mutasson számukra, ami kiszámítható jövőt biztosíthat a gondozott gyerekeknek - írta a Minap.hu.

A program sikerét az is bizonyítja, hogy jó néhány gondozott gyermek már most arra gyűjt, hogy egyszer saját pénzen is visszatérhessen az étterembe, míg mások azt tűzték ki célul, hogy pályaválasztásnál a vendéglátó szakmát fogják megjelölni.

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Étterembiztosítások és kockázatok a vendéglátásban

Mire érdemes felkészülni, ha étterembiztosításról van szó? Nagy kockázatúnak számítanak-e a vendéglátóhelyek? Mennyibe kerülnek évente a biztosítások? A Gasztroapró kérdéseire Szűcs Árpád biztosítás ügyviteli specialista, kockázatkezelési szakértő válaszolt.

1 | 2018. június 19.
Munkaerő toborzás és megtartás a vendéglátásban

A vendéglátás meghatározó problémája a folyamatosan fennálló hiány megfelelő humánerőforrásból. A toborzástól kezdve, a jó munkaerő megtalálása és megtartása is óriási feladat.

0 | 2017. június 09.

Kiemelt hirdetések

2020. január 26. | János | Magyarpolány
Szép,megkímélt állapotban eladó!100 literes,rozsdamentes leeresztőcsappal ellátott.Szállításában tudok segíteni!...
220 000 Ft
2020. január 26. | János | Magyarpolány
Szép állapotban eladó.Megkímélt ,helyszínen kipróbálható,hibakód mentes állapot.220V-rol üzemel,2 magnetron fejes,2 kw a teljesítménye.3 teljesít...
95 000 Ft
2020. január 26. | János | Magyarpolány
újszerű állapotban,hibátlan működéssel eladóak.Szállításban, tudok segíteni...
175 000 Ft
2020. január 26. | János | Magyarpolány
Tökéletesen üzemel,helyszínen kipróbálható,szakemberrel átvizsgáltatható.Színes kijelzős,modern technológiát képvisel.380V-ról üzemel,6xgn1/1 e...
300 000 Ft
2020. január 26. | János | Magyarpolány
Szép,megkímélt állapotban eladó,tökéletesen üzemel,380V-os.Saját kazánnal rendelkezik,vizhálóatra csatlakoztatható.Maghőméro vel krisztálykijelz...
180 000 Ft
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10