Sajtokról tanulhat a 26 kiválasztott: elindult a sajtbíráló képzés

Sajtbírálói képzést indított a Magyar Sajtkészítők Egyesülete. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával megvalósuló tanfolyamon résztvevő 25 leendő sajtbíráló a sajtkészítők, a kereskedők és az éttermek munkáját is segíti majd.

Az első szervezett sajtbíráló tanfolyam a NAK Dunaharaszti létesítményében zajlik. A 25 résztvevő 2 csoportban, 6 héten keresztül, pénteki és szombati napokon sajátítja el az ismereteket. A kurzusra többszörös volt a túljelentkezés, a kiválasztásnál a gasztronómiai, élelmiszeripari múlt, illetve tapasztalat előnyt jelentett. Ezeken kívül még különféle íz- és sajttesztekkel is vizsgálták a jelentkezők alkalmasságát. A tanulók között szakács, borász és séf is van.

Sajtbírálói képzés indult Magyarországon - 26 kiválasztott tanulhatja meg a sajtok minden csinját-bínját
Sajtbírálói képzés indult Magyarországon - 26 kiválasztott tanulhatja meg a sajtok minden csinját-bínját

A június végéig tartó képzésen a tanulók a sajtkészítés alapvető ismereteit és technológiáit sajátítják el, és részletesen végigveszik a sajttípusokat és azok jellemzőit. Továbbá a hazai sajtkészítés történetével és a magyar sajtokkal is foglalkoznak, valamint kisüzemi készítőkkel is megismerkednek. Megtanulják a sajtok és a tejtermékek érzékszervi bírálatának terminológiáját, a referenciamintákat és az aromakerekeket. Tanulnak még a világ sajtjairól, egyes sajttípusok kiemelkedő tételeiről, „aranymintákat” is kóstolnak. Ezeken kívül szó lesz még a sajthibákról és a sajtbetegségekről, illetve a sajtbírálat és -kóstolás módszertanáról is. A tanfolyamon többek között 2 francia sajtmester is megosztja a tudását a leendő sajtbírálókkal, illetve a mosonmagyaróvári Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet, valamint egy egyetemi élelmiszeripari oktató is segíti a képzést.

Így tanulnak a sajtbíráló tanfolyamon a résztvevők
Így tanulnak a sajtbíráló tanfolyamon a résztvevők

Két híres francia sajtszakértő, Lionel Guerin és Roland Perrin is érkezik előadásokat tartani 

A sajtbírálók a jövőben részt vesznek majd a Magyar Sajtkészítők Egyesületének sajtbírálataiban, másrészt a gasztronómiai élet szereplői számára sajt-szakmai kérdésekben – a sajtkészítőktől független – szakmai segítséget nyújtanak. A képzés végén a vizsgát sikeresen teljesítők oklevelet kapnak. Ezzel bekerülnek egy névjegyzékbe, amelyet többek közt a Pannon Gasztronómiai Akadémia, a Magyar Bocuse D’or Akadémia és a Magyar Gasztronómiai Egyesület, valamint más gasztronómiával, vendéglátással foglalkozó szervezetek is megkapnak. A végzett sajtbírálóknak ezáltal a hazai sajtkészítési és -fogyasztási kultúra fejlesztésében és a minőség emelésében is jelentős szerepük lehet majd.

Szemteszt a sajtbíráló tanfolyamon
Szemteszt a sajtbíráló tanfolyamon

Telefonon értük el Kovács Lászlót, a Magyar Sajtkészítők Egyesületénél elnökét, aki elmondta, hogy 

A kezdeményezés azért úttörő jellegű, mert eddig a sajtbírálat, vagy ahogy mi nevezzük, a sajtmustrák szakmai értékelése megoldatlan volt. Gondot okozott az arra alkalmas, felkészült személyek hiánya. Ez az első lépés abba az irányba, hogy a bírálatokat olyanok végezzék el, akik szakmailag felkészültek a feladatra. Ez a csapat adja az első olyan szakmai bázist, ami megalapozhatja a magyar sajtbírálatot. A tanfolyamon igénybe vesszük a hazai és a külföldi tapasztalatokat is, ezért hívtunk két francia sajtmestert a képzésre. Ők a főszervezői a minden év februárjában, a francia főváros nemzetközi mezőgazdasági kiállításán meghirdetett sajtversenynek. Lionel Guerin, a Poligny Tejipari és Biotechnológiai Főiskola nyugdíjas oktatója és kollégája Roland Perrin a sajtvilág elismert szakemberei, akik már korábban is jártak Magyarországon, hogy elmélyítsék a hazai sajtmesterek tudását.

A képzésre összesen 76 jelentkező adta be elektronikus úton a jelentkezését, közülük egy Felvételi Bizottság alakult meg, hogy kiválasszák a csapatot.

A bizottság tagjai:
  • Eőryné Halász Boglárka a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részéről, 
  • Harcz Zoltán a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács képviseletében, valamint 
  • Pozsa Panni és Hegedűs Imre a Magyar Sajtkészítők Egyesülete megjelenésében.

A sajtkészítés egyre komolyabb szintre jut hazánkban is, márciusban sajtbírálói képzés indult 26 résztvevővel
A sajtkészítés egyre komolyabb szintre jut hazánkban is, márciusban sajtbírálói képzés indult 26 résztvevővel

A bizottság az alábbi szempontrendszer alapján választott:

Szakmai végzettség
Születési év
Intolerancia tejtermékekel kapcsolatban 
Egyéb érzékenység, függőség
Nem volt előny, ha valaki hivatásos sajtkészítő 

Az előválogatás 2019. március 14-én volt Dunaharasztiban a NAK épületében, aminek a menete két részből tevődött össze:

10 darab ízminta felismerése (4 alapíz: sós, édes, keserű, savanyú)
10 darab sajtminta felismerése (sajttípus megjelölésével és a sajtok nevének meghatározásával)

A bizottság értékelése és a pontok alapján 26 fő nyert felvételt a 2 turnusba beosztott sajtbírálói képzésre. Az első tanítási nap 2019.03.22-e volt, a tanfolyam várható befejezése és a szakmai vizsga 2019. júniusában lesz.

26 fő tanul 6 héten át azért, hogy a sajtbírálás magasabb szintjére lépjen
26 fő tanul 6 héten át azért, hogy a sajtbírálás magasabb szintjére lépjen

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete évente szervez Sajtmustrát

A KKASE-Sajtkészítők Egyesülete 2013-ban rendezte meg először a Magyar Sajtmustrát. Az évről évre egyre sikeresebb rendezvény tavaly Etyeken, a Gasztrosétányon várta a sajtkészítő szakma javát és a gasztronómia szerelmeseit. Sajtversenyt is tartottak, amelyen szakmai zsűri előtt mérették meg sajtjaikat a Kárpát-medence sajtkészítői. A látogatók ízletes sajtokat kóstolhattak a Kárpát-medence sajtpalettájáról, megleshették a sajtkészítés fortélyait, kipróbálhatták a vajköpülést és a parenyica nyújtást is.

A sajtbíráló képzés Dunaharaszti helyszínén készített fotókat ezúton is köszönjük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának és a fotósnak, Lévai Zsoltnak.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kiemelt hirdetések

2020. január 26. | János | Magyarpolány
Szép,megkímélt állapotban eladó!100 literes,rozsdamentes leeresztőcsappal ellátott.Szállításában tudok segíteni!...
220 000 Ft
2020. január 26. | János | Magyarpolány
Szép állapotban eladó.Megkímélt ,helyszínen kipróbálható,hibakód mentes állapot.220V-rol üzemel,2 magnetron fejes,2 kw a teljesítménye.3 teljesít...
95 000 Ft
2020. január 26. | János | Magyarpolány
újszerű állapotban,hibátlan működéssel eladóak.Szállításban, tudok segíteni...
175 000 Ft
2020. január 26. | János | Magyarpolány
Tökéletesen üzemel,helyszínen kipróbálható,szakemberrel átvizsgáltatható.Színes kijelzős,modern technológiát képvisel.380V-ról üzemel,6xgn1/1 e...
300 000 Ft
2020. január 26. | János | Magyarpolány
Szép,megkímélt állapotban eladó,tökéletesen üzemel,380V-os.Saját kazánnal rendelkezik,vizhálóatra csatlakoztatható.Maghőméro vel krisztálykijelz...
180 000 Ft
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10