Szakácsverseny, gasztronómia és élelmiszeripar a Sirha Budapest 2020-as szakkiállításán

Idén február 4-6. között rendezi a Hungexpo a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítást. 2014 óta negyedik alkalommal gyűlik össze a teljes szakma - az élelmiszeripar, pék- és cukrászipar, szálloda- és vendéglátóipar, csomagolóipar és gasztronómia területéről - a régió legjelentősebb fórumán.

Európa legnagyobb élelmiszeripari és horeca szakkiállításának régiós eseménye nem csupán kiállítás. Az iparág innovációinak bemutatása mellett tapasztalatcsere, lehetőség szakmai kapcsolatok építésére, a legfrissebb iparági trendek megismerésére. A két évente megrendezett esemény legutóbb 21.500 szakmai látogatót vonzott a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központba. A szervezők előzetes várakozásai és a regisztrációk alapján ez idén is így lesz. A kiállítás ismét rendkívül széles programkínálattal várja a szakmai érdeklődőket.

Izgalmas programok lesznek a Sirha Budapest 2020-as szakkiállításán
Izgalmas programok lesznek a Sirha Budapest 2020-as szakkiállításán

A Sirha Budapest 2020-ban is olyan rangos programoknak ad otthont, mint a Bocuse d’Or magyar döntője, a Sirha Budapest Desszert Verseny, a Közétkeztetési Szakácsverseny, vagy a most először a rendezvényen zajló Jeunes Chefs Rôtisseurs, fiatal szakácsok versenyének hazai döntője.

A szakkiállításon továbbá számos konferencia, bemutató, és több mint 300 kiállító lesz, akik mintegy 30 ezer négyzetméternyi területen prezentálják termékeiket, szolgáltatásaikat és innovációikat. A kiállítás nemzetközi mivoltát jelzi, hogy a bemutatkozó vállalkozások közel 30 százaléka külföldről érkezik.

A Sirha Budapest kiemelt szakmai partnere a METRO Kereskedelmi Kft., kiemelt médiatámogatója pedig a Trade magazin.

Versenyek a Sirha Budapesten

A Sirha Budapest ezúttal is számos szakmai versenynek ad otthont. Kiemelkedik közülük a Bocuse d’Or magyar döntője, amelyet a kiállítás második napján, az A pavilon verseny színpadán tartanak. A győztes képviseli majd az országot a világ legjelentősebb szakácsversenyének májusi európai döntőjén, az észtországi Tallinnban. A magyarországi forduló idei döntősei: Veres István, Palágyi Eszter, Haraszti Zsolt, Csik Gábor, Huszár Tibor és Kelemen Roland.

Idén először a Sirha Budapest ad otthont a fiatal szakácsok nemzetközi versenye magyar válogatójának. Az International Jeunes Chefs Rôtisseurs-ön a francia Chaîne des Rôtisseurs Világszervezet versenykiírása alapján, a Magyarországon üzemelő szállodákban és éttermekben dolgozó ifjú szakácsok vesznek részt. A francia hálózat számára kiemelten fontos az igényes, a tradíciókat megtartó, de akár merésznek tűnő, innovatív újításokat is felvállaló magas szintű nemzetközi gasztronómia támogatása, nem feledve ugyanakkor az ezen a téren híres magyar hagyományokat sem. A Jeunes Chefs Rôtisseurs célja népszerűsíteni a fenntartható gasztronómia elveit, amely a pazarlás nélküli anyagfelhasználást, a tudatos hulladék szelekciót, a takarékos vízhasználatot és ezzel egyidőben a tiszta, higiénikus, rendszerezett munkát jelenti. A verseny évenkénti megszervezésével a szervezők szeretnék elérni, hogy a Magyarországon dolgozó fiatal szakácsok a felkészüléssel és részvételükkel egyre magasabb színvonalat érjenek el mindennapi munkájukban, és versenytapasztalatot szerezzenek a későbbi megmérettetésekre. A nemzeti verseny első helyezettje jogot nyer arra, hogy induljon a Jeunes Chef Rôtisseurs 2020. évi világbajnokságon, ami idén szeptemberben Párizsban lesz.

A séfek több versenyen is összemérik a tudásukat az idei Sirhán
A séfek több versenyen is összemérik a tudásukat az idei Sirhán

Versenyeznek a szakácsok a közétkeztetés kategóriában is

Az immár hetedik alkalommal megrendezett Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) idei kiírásának döntője a kiállítás harmadik napján várja az érdeklődőket és a szurkolókat. A verseny célja a közétkeztetés minőségének fejlesztése és népszerűsítése, az étkezési kultúra erősítése, az évszakhoz köthető hagyományok és szokások megőrzése, ugyanakkor az ételek modernizálása és a mai kor követelményeihez igazítása.

A megmérettetés témája idén a „nyári ételek a hagyomány és a megújulás jegyében”, melyhez kötelezően felhasználandó a friss alapanyagokból készült lecsó, méz, illetve a hazai nyári, friss idényzöldségek és idénygyümölcsök közül legalább kettő. Az elkészült háromfogásos ebédnek a közétkeztetésben is elkészíthetőnek, illetve kiszállíthatónak kell lennie, a nyersanyag költsége pedig adagonként nem haladhatja meg az 550 forintot.

Az országos döntőbe az elődöntők 12 legjobb csapata kerül be, akiknek összesen 3 óra áll rendelkezésükre. Arról itt írtunk korábban, hogy kik jutottak a Közétkeztetési Szakácsverseny február 6-i döntőjébe.

A Sirha Budapest Desszert Verseny a kezdetek óta elengedhetetlen része a kiállításnakEnnek szervezője Kolonics Zoltán, Magyarország egyik legelismertebb kreatív cukrásza. A verseny célja, hogy alkalmat teremtsen a szakma feltörekvő és elhivatott tehetségeinek arra, hogy számot adhassanak technológiai tudásukról, felkészültségükről, újító szellemiségükről és művészi adottságaikról.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szervezésében a kiállításon rendezik a hagyományos Pataki János emlékversenyt. A felnőtteknek és tanulóknak szervezett megmérettetés részvevői tortadíszítés, cukrász artisztika és cukorvirág kompozíció kategóriákban mérik össze tudásukat. A díszmunkák a kiállítás mind a három napján megtekinthetők.

Ugyancsak a cukrász ipartestület rendezi a Magyarország Tortája 2020. verseny élő zsűrizési körét a Sirha Budapesten. A zsűrizés folyamán a versenyzők és a látogatók is láthatják, hallhatják a versenymunkák értékelését, ezáltal a szakma megismerheti a nevezett tortákat és inspirációt is kaphat saját termékeihez. Az értékeléskor a nevezett torták készítői sem a zsűri, sem a közönség előtt nem ismertek. A kollégák közönséglelátóról, kivetítő segítségével követhetik az eseményt.

Nemzetközi innovációs termékverseny is lesz

A Hungexpo Zrt. és a Trade magazin negyedik alkalommal rendezi meg a Sirha Budapest nemzetközi innovációs termékversenyt, melynek célja, hogy a kiállítók bemutathassák a két kiállítás közötti időszakban piacra vezetett innovatív termékeiket, és szolgáltatásaikat. A kategóriánkénti dobogós helyezettek munkáit a kiállítás területén kiemelt helyen mutatják be a látogatóknak. A verseny idei kategóriái: élelmiszer és ital; sütőipari-, és cukrászati termékek; technológiák (konyhagépek, sütőipari berendezések, élelmiszeripari technológiák, higiéniai technológiák, szoftverek); szállodaipari termékek, bútorok, textilek, dekoráció, asztali teríték, valamint csomagolóipar és logisztika.

Innovációs termékverseny is lesz a rendezvényen
Innovációs termékverseny is lesz a rendezvényen

Egyéb szakmai programok

A kiállítással és versenyekkel egy időben a Sirha Budapest számos szakmai programnak ad otthont.

A kiállítás egyik újdonsága a Sirha Business Café, ahol a kávé mellett üzleti workshopok várják az érdeklődőket, a kiállítás minden napján más-más témában. A látogatók itt válaszokat kaphatnak az adott ágazat emblematikus szereplőitől a kávé-, pék- cukrász- vagy bárbiznisz területét érintő üzletfejlesztési kérdéseikre, megismerhetik az új trendeket és a piac legnagyobb kihívásait.

A Trade Magazin szervezésében bemutatkozó Future Store, a Jövő Áruháza már a kezdetektől fogva a kiállítás visszatérő eleme. Az A pavilonban ezúttal három kereskedelmi koncepció mentén mutatják be a trendeket. Az egyik az eladó nélküli bolt, a másik az online webshopok és offline boltok együttes megjelenése és működése, a harmadik a hagyományos offline, de vásárlói élményeket fókuszba helyező üzlet.

A Future Store az új trendeket mutatja be
A Future Store az új trendeket mutatja be

A Sirha Budapest, mint szakkiállítás, fontos fóruma a nemzetközi kapcsolatépítésnek, melyet az Európai Unió egyetlen és egyben a világ legnagyobb üzletfejlesztési hálózata, az Enterprise Europe Network is támogat a PRIMOM Alapítvánnyal közösen megszervezett nemzetközi üzletember-találkozó eseményével. Az előzetes regisztrációhoz kötött félnapos üzleti rapid meetingek célja, hogy elősegítse az európai kis- és középvállalkozások nemzetközi kapcsolatainak bővítését a Sirha Budapesten. Legutóbb 138-an összesen 93 találkozót tartottak, ezek 53 százaléka nemzetközi volt.

 

Konferenciák és előadások

A Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjével párhuzamosan rendezik a Közétkeztetési Konferencia 2020 elnevezésű programot, ahol a résztvevőket a minőségi alapanyagokat, a fogyasztási kedvet befolyásoló tényezőket és gazdálkodási-pénzügyi témákat érintő előadások várják. A konferencia témái között fontos helyet foglal el a fenntarthatóság, a gazdaságosság és a környezettudatos működés.

A pékek is versenyeznek a Sirha 2020-as rendezvényén
A pékek is versenyeznek a Sirha 2020-as rendezvényén

A Magyar Pékszövetség hűtési technológiákról szóló előadásain és bemutatóin a résztvevők megismerkedhetnek a modern hűtési megoldások előnyeivel. Az érdeklődők az előadások mellett termékfejlesztési javaslatokat és szemléletformáló, hasznos ötleteket is kaphatnak.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a versenyek mellett több kóstolót is tart a kiállítás ideje alatt, köztük az elmúlt év díjnyertes fagylaltjainak kóstolóját.

A cukrászok is több kiállító- és versenyhelyszínen mutatják meg a tudásukat a Sirha Budapesten
A cukrászok is több kiállító- és versenyhelyszínen mutatják meg a tudásukat a Sirha Budapesten

A csomagolóipar legjelentősebb felvevőpiaca az élelmiszeripar, és ez fordítva is igaz: utóbbi egyik legjelentősebb beszállítója a csomagolóipar. Éppen ezért a kiállítás egyik fontos eleme lesz a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) „Csomagolóipar az élelmiszeripar szolgálatában – új követelmények és megoldások” című konferenciája, amelyre a csomagolóipari és logisztikai szakembereket várják a szervezők.

Magyarország vezető laboratóriumának, a Wessling Hungary Kft.-nek a szervezésében rendezik a kiállítás idején a Hogyan gyártsunk jobb élelmiszert? - Laboratóriumi vizsgálatok a finom, biztonságos és versenyképes termékekért című szakmai tanácskozást.

A budapesti Sirha 2020 térképe és a legfontosabb helyszínei
A budapesti Sirha 2020 térképe és a legfontosabb helyszínei

Hasznos információk

Helyszín:
HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ

(1101 Budapest, Albertirsai út 10. ) ’A’ és ’G’ pavilon

Belépés az F pavilonon keresztül, megközelítés a III-as kaputól.

Nyitvatartás:

2020. február 4-6.

Minden nap 10.00 és 18.00 óra között

Így lehet bejutni a 2020-as Sirhára:

A kiállítás látogatása 2020-ban is a legutóbb megszokott módon, az F pavilonon keresztül lehetséges. A Hungexpo revitalizációs programja miatt a parkolóhelyek száma korlátozottabb. Ezért kérik, hogy aki teheti, tömegközlekedéssel érkezzen. Fontos, hogy a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállításra csak a szakmai képviselők léphetnek be. Számukra a belépés díjmentes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció során a látogatónak meg kell adnia vállalata adatait, melyet a szervezők, a szakmaiság biztosítása érdekében ellenőriznek és szükség esetén szűrnek. A rendezvényre belépőjegy is vásárolható a kiállítás honlapján előzetesen, illetve a helyszínen. A díjmentes regisztrációs felület, illetve bővebb információ a kiállítás honlapján található: www.sirha-budapest.com

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Ilyen volt a Sirha Budapest 2018, a gasztronómia és a vendéglátás csúcstalálkozója

Véget ért a 3 napos szakmai kiállítás a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. A harmadik, és egyben eddigi legsikeresebb Sirha Budapest az idén több, mint 20 ezer szakmai látogatót fogadott.

0 | 2018. február 14.
Ők jutottak a Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjébe

A verseny célja többek között a hagyományos ízek, ételek modernizálása, az étkezési kultúra fejlesztése, valamint az évszakokhoz és szokásokhoz kötődő ételek megismertetése.

1 | 2019. november 28.

Kiemelt hirdetések

2020. április 02. | Tasi Szilvia | Ecser
Yo-ha tipusú fagyis tricikli nagyon szép állapotban eladó. Műszakilag esztétikailag tökéletes....
450 000 Ft
2020. április 02. | Ravasz Roland | Tapolca
BEMUTATÓ DARAB! Carpigiani Pastomaster 120 HE fagylalt pasztörizálóMegkímélt, szép állapotban lévő fagylalt pasztörizáló. Ideális nagyobb méretű...
6 800 000 Ft
2020. április 02. | Morvai Péter | Galgamácsa
Eladó a képeken látható teljesen felújított háromkaros ipari kávégép. A kávégép 380V-ról működik, ECO móddal van ellátva a gazdaságos üzemel...
208 000 Ft
2020. április 02. | Szeredi Sándor | Hejőkeresztúr
Ventilátoros hűtési rendszerű, digitális vezérlésű, kerekeken mozgatható, két ajtós, egyterű, mérete: 90 x 60 x 187 cm, 3 hó garanciával eladó, ...
165 000 Ft
2020. április 02. | www.agastro.hu | X. kerület
A jelenleg kialakult és megváltozott gazdasági helyzetre való tekintettel ezzel a kedvezménnyel igyekszünk segíteni azon vendéglátósokat, akik előre ...
20 Ft
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10