Tizenöt fényes érem érkezett a borsodi pálinkaversenyről a Dunakanyarba

Kilencedik alkalommal rendezték meg a rangos pálinkaversenyt Ongán

A Quintessence Competition nevű megmérettetésen a kereskedelmi főzdék, valamint a magán- és bérfőzetők is évről évre nagy számban vesznek részt. A kosdi Lunczer pálinkafőzde, a váci könyvelőcégét irányító Szeghő Zsolt és a Revóczi Önkiszolgáló Étterem vezetője, Revóczi Kálmán is szép sikereket ért el az országos hírű rendezvényen.

A nyilvános zsűrizés 2018. január 11 - 13. között történt, az eredményhirdetést pedig január 19–20-án tartották meg. Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett Quintessence (IX.) Pálinka- és Párlatversenyre rekordszámú nevezés érkezett. A 2017-ben beküldött 1318 minta után az idén több mint 1700 minta közül választott a zsűri. Jelentkeztek az ország határain kívülről is: Romániából, Szerbiából és Bulgáriából. Az 1755 nevezett tételből végül 1739 pálinka és párlat került a szakértő zsűri elé. A nevezett pálinkák és párlatok 311 nevezőtől, 162 településről származnak.

A zsűri döntése alapján arany oklevelet kapott 291 (16,7%), ezüst oklevelet 463 (26,6%), míg bronz oklevelet 394 (22,7%) pálinka és párlat. A kereskedelemben kapható minták közül 36 champion, azaz nagy aranyérem került kiosztásra, míg a magán- és bérfőzetőknél 50 kategóriagyőztes minta volt. Az 1739 nevezett és lebírált mintából 413 volt a kereskedelmi tételek száma, 641 a bérfőzők és 685 a magánfőzők által előállított pálinka és párlat.

Ezen a versenyen szép eredményeket ért el Szeghő Zsolt a saját főzőjében készített pálinkáival, Revóczi Kálmán pedig a Lunczer pálinkaházban főzetett díjnyertes szilvóriumával. A pálinkaház pedig 5 érmet vihetett haza.

A bérfőzők kategóriájában a váci Revóczi önkiszolgáló étterem vezetője, Revóczi Kálmán indult és szerzett bronz minősítést kosdi lepotica szilva pálinkájával. A magánfőzők versenyében pedig a könyveléssel foglalkozó Szeghő Zsolt váci főzdéje aratott. A 11 nevezéséből 9 lett érmes. Aranyat nyert a meggy, a kajszibarack, a gála ágyas alma és a golden ágyas alma, ezüstöt szerzett a cigánymeggy, a C. lepotica szilva és a vilmoskörte, míg bronzot hozott el a jonagored alma és a cserszegi fűszeres szőlő pálinkája. A kosdi Lunczer Pálinkaház Kft. a kereskedelmi főzdék kiírásában kapott 5 díjat, két aranyat nyertek az ágyas meggy és a prémium kökény pálinkájukkal, ezüstöt érdemelt ki a barrique szilva, valamint két bronzot ért a prémium szilvából és a cserszegi fűszeres szőlőből készült italuk. Ők hat tétellel indultak, ebből öt lett érmes.

Megkerestük mindhárom győztest, akikről kiderült, hogy mindannyian jól ismerik és tisztelik egymást. Revóczi Kálmán pálinkája például a Lunczer Pálinkaház főzdéjében készült, míg korábban Szeghő Zsolt is a kosdi üzemben készíttette remek italait. Aztán annyira megkedvelte a mesterséget, hogy 2017-től magánfőzőként tevékenykedik Vácon. Tavaly már több különféle gyümölcsből főzött pálinkát. A kosdi Lunczer pálinkaház megálmodója, Lunczer Attila Vácon nőtt fel és az ottani vendéglátás egyik meghatározó alakja volt. Hosszú ideig vezette a Deákvári Ételbárt. 2010-től kezdett pálinkát főzni, 2014-től pedig saját üzeme van, azóta elvégezte a Corvinus Egyetem pálinkamester szakát. Kosdon évente nagyjából 30-35 ezer liter pálinkát főznek, ebből 8-10 ezer liter a sajátjuk, a többi pedig bérfőzetés. Attila azt is elmondta: úgy döntöttek, nem értékesítenek nagykereskedőknek és áruházláncoknak. Bőven elég nekik ez a mennyiség ahhoz, hogy a pálinkáik azt a minőséget képviseljék, amit büszkén vállalnak.

A kosdi Lunczer Pálinkaház főzdéjében a hagyomány és a számítógépes technológia állt össze rendszerré. A pálinkafőzés alatt fajélesztők használatával irányítják az erjesztést, a lepárlási eljárást pedig kisüsti és egymenetes cefreporlasztással erősítik. Az elválasztást mintavételi csapok használatával figyelik. Az aromatornyos és kisüsti módszer egyszerre van jelen, emellett az alkoholfok beállításánál is mernek eredetiek lenni. Nem követik a 40 fokos divatot: gyümölcsfajtánként változtatják a beállítást annak függvényében, hogy az adott termék milyen erősség mellett mutatja meg íz és illat szempontjából a leggyümölcsösebb, legkifinomultabb oldalát.

Lunczer Attila (jobbra) veszi át az elismerést
Lunczer Attila (jobbra) veszi át az elismerést

 

Hogyan kezdődött a Lunczer-pálinkafőzés története?

Lunczer Attila az otthoni pálinkafőzés engedélyezésével egy időben kitalálta, hogy az építőiparban kemény munkával eltöltött hosszú évek után szívesen főzne nyugdíjasként pálinkát. Szeretett volna igazán jó pálinkát inni. Így belekezdett a házi főzésbe a szokványos kisüsti technológiával. Ez pedig annyira megtetszett neki, hogy beiratkozott a Corvinus egyetem Pálinkamester képzésére, amit sikeresen el is végzett. Egy évig kereste a megfelelő kivitelezőt, aki hajlandó volt a hagyományos kombinált (egy és kétlépcsős) pálinkafőző rendszert az ő elképzelései szerint továbbfejleszteni. 2014-ben készült el a főzde, 2015-ben indult a főzés.

 

Az üzemben képesített pálinkamesterek dolgoznak. Tapasztalatuk és tudásuk, a jó minőségű pálinka híre gyorsan elterjedt a környéken. Egyre többen viszik a pálinkának való gyümölcsöt hozzájuk. Így tett Revóczi Kálmán is, aki a kész pálinkát néhány hónapos pihentetés után be is nevezte az ongai versenyre, ahol sikeresen szerepelt a főzet. Barátja évekig szintén Luczeréknél főzetett. Aztán annyira megszerette a dolgot, hogy saját kis magánfőzdét épített. Az ő pálinkái négy aranyat, három ezüstöt és két bronzot érdemeltek ki.

A bérfőzők kategóriája:
Revóczi Kálmán - Kosdi Lepotica Szilva - Bronz

A magánfőzők versenye:
Szeghő Zsolt    Meggy - Arany
Szeghő Zsolt    Kajszibarack - Arany
Szeghő Zsolt    Gála ágyas alma - Arany
Szeghő Zsolt    Golden ágyas alma - Arany
Szeghő Zsolt    Cigánymeggy - Ezüst
Szeghő Zsolt    C. Lepotica szilva - Ezüst
Szeghő Zsolt    Vilmoskörte - Ezüst
Szeghő Zsolt    Jonagored alma - Bronz
Szeghő Zsolt    Cserszegi fűszeres szőlő - Bronz

A kereskedelmi főzdék kategóriában:
Lunczer Pálinkaház Kft. Ágyas meggy - Arany
Lunczer Pálinkaház Kft. Prémium Kökény - Arany
Lunczer Pálinkaház Kft. Prémium Szilva - Bronz
Lunczer Pálinkaház Kft. Cserszegi fűszeres szőlő - Bronz
Lunczer Pálinkaház Kft. Barrique szilva - Ezüst
 

Hogyan készült a bronzérmes Lepotica Szilva?

Revóczi Kálmán, aki étterme mellett több, másik gasztronómiai vállalkozás tulajdonosa is, 2017-ben kezdett el dolgozni 1000 kilogramm leszüretelt Cacanska Lepotica szilvával. Szüret után a teleszedett, 10 kilós ládákból egy kisipari magozógépbe öntötték a szilvát, ami elválasztotta a magot a gyümölcs többi részétől, majd a pH-érték beállítása következett. Figyeltek arra, hogy a cefre hőmérséklete semmiképp ne menjen 20 fok fölé. Erre különféle módszereket alkalmaztak, de ezeket a gyümölcsgazda megtartotta főzési titoknak.

 

A hordóban lévő cefrét nem lehet magára hagyni, mindennapi odafigyelést igényel  - mondta Revóczi Kálmán.

A kész cefréket aztán a Lunczer pálinkaházba vitték, ahol a főzés is történt. A kész pálinkát elhozta, majd három hónapig pihentette. Mintát küldött az ongai Quintessence Competition versenyre. A díjátadóra a beteg gyerkőcök miatt nem tudott elmenni, de barátja, Szeghő Zsolt képviselte őt a Miskolc melletti település eredményhirdetésén.

A többlépcsős, név nélküli bírálat után a barátja telefonon szólt neki, hogy bronzérmet nyert a Cacanska Lepotica szilvapálinkája. A Vác környéki és váci pálinkafőzőkben lehet valami, mert Szeghő Zsolt pálinkái összesen kilenc érmet nyertek el. A könyvelőcéget vezető fiatalember kérdésünkre elmondta, hogy az első meglepetése az volt, amikor az első igazi középpárlatból már érezni, micsoda remek dolog készül. Számára a pálinkafőzés komoly elfoglaltsággá nőtte ki magát, és mindig törekedik arra, hogy egyre jobb italt hozzon létre.

Szeghő Zsolt az eredményhirdetés után
Szeghő Zsolt az eredményhirdetés után
Szeghő Zsolt 9 érme
Szeghő Zsolt 9 érme
 
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Sirha 2018 - a minőség forradalma az élelmiszeriparban is

Megnyílt az élelmiszeripar, a sütő- és cukrászipar, a szálloda- és vendéglátóipar, a gasztronómia, illetve a csomagolóipar legújabb trendjeit, technológiáit bemutató Sirha Budapest 2018 kiállítás.

3 | 2018. február 07.
Biztató hírek a magyar bortermelés világából

Bár a mennyisége nem változik, a 2017-es bortermés minősége sokkal jobb lesz a tavalyinál.

0 | 2017. november 03.
Karácsonyi forgalom és különlegességek az éttermekben

Karácsonykor a legtöbben otthon esznek. De mi van azokkal, akik másképp gondolnak az ünnepi étkezésre? Ők egyre többen vannak, és az éttermek reagálnak is a piaci igényekre.

0 | 2017. december 14.

Kiemelt hirdetések

2020. április 02. | Inox-Bázis Kft. | XXI. kerület
Rozsdamentes acél. Fedő nélkül. Bármilyen típusú tűzhelyen használhatóak.Fazék 2,5 liter d=16x12 cm 4 760 FtFazék fedővel 6,3 liter d=20 5 900 FtFa...
4 760 Ft
2020. április 02. | Inox-Bázis Kft. | XXI. kerület
Minden faliszekrény rozsdamentes acélból készül.Faliszekrény nyitott 400Sr 1000 mm 55 000 FtFaliszekrény nyitott 80x50x65 cm 55 000 FtFaliszekrény nyito...
55 000 Ft
2020. április 02. | Inox-Bázis Kft. | XXI. kerület
Minden faliszekrény rozsdamentes acélból készül.Faliszekrény nyitott 400Sr 1000 mm 55 000 FtFaliszekrény nyitott 80x50x65 cm 55 000 FtFaliszekrény nyito...
55 000 Ft
2020. április 02. | Inox-Bázis Kft. | XXI. kerület
Falipolc konzollal 300Sr 600 mm 7 500 FtFalipolc konzollal 400Sr 600 mm 8 750 FtFalipolc konzollal 300Sr 800 mm 10 000 FtFalipolc konzollal 300Sr 860 mm 10 000 ...
7 500 Ft
2020. április 02. | Inox-Bázis Kft. | XXI. kerület
Fali polcokat 1600 mm-től három konzollal szállítjuk.Hosszonként változik az edények mennyisége.Falipolc fűszertartó edényekkel 200Sr 1000 mm 12 000 ...
12 000 Ft
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10